Bu püfler işinizi kolaylaştırıyor!

Fasulyeler sert mi kalıyor?
Uzun süre pişirildiği halde yumuşamayan fasulyenin içine yarım kahve kaşığı karbonat koyarsanız hem daha çabuk pişer hem de yumuşacık olur.

Zeytinyağı evde nasıl muhafaza edilir?
Zeytinyağı doğrudan güneş ışığı görmeyen serin yerlerde saklanmalıdır. Saklama için en uygun sıcaklık derecesi 14- 15°C'dir. Zeytinyağı her türlü kokuyu çeker, içine alır. Bu nedenle yabancı koku olmayan yerlerde ağzı kapalı olarak muhafaza edilmelidir. Zeytinyağları renkli cam şişelerde renkli camlı damacanalarda ve içi laklı teneke kutularda dolu olarak saklanmalıdır. Plastik bidonlar, kalaysız teneke veya saç kaplar uygun değildir. Zeytinyağı ağzı açık olarak uzunca bir süre hava ile temas ederse yağ bozulmaya başlar; asitliği de yükselir.

Yemek pişirirken nelere dikkat etmeli?
Maalesef çoğu kişi soğanı yağın içinde iyice kavurarak yemek yapmaya başlar. Ama gerçek şu ki yağın içinde soğanı kavurmak kansere davetiyedir. Dumanlama - tütsüleme yöntemi ile hazırlanmış füme besinler tehlikeli gruptadır. Kısacası, besinlerin sizi kanser yapmalarını istemiyorsanız onların canını yakmayın. Yani yüksek ısıya uzun süre maruz bırakmayın ve de durup dururken tütsülemeyin.

Soğanı nasıl kullanmalı?
Sebze yemeklerinde önce kıyma veya et suyla birlikte öldürülüp pişirilmeli. Soğan üzerine çiğden konmalı. Soğanla biraz pişirdikten sonra salça ve domatesi koyup su kaynamaya başladıktan sonra sebzeler doğrayarak içine atılmalı. Sebze yemeklerinde vitamin ve mineral kaybını önlemek için en doğru olan, çok az suda pişirmektir.

Kurabiyeleri nasıl saklayalım?
Şeker oranı yüksek olan kurabiyelerin sertleşmesini önlemek için kurabiye kavanozunun içine 1-2 dilim kabuklu elma atın. Elmanın yayacağı dengeli nem kurabiyelerinizi iki hafta boyunca taze tutacaktır.

Etler şimdi daha lezzetli...
Biftek, pirzola gibi etlere farklı bir tat katmak için pişirmeden önce 1 kahve fincanı süt, 1 kahve fincanı soğan suyu ve 1 kahve fincanı zeytinyağı karışımında marine edip üzerini alüminyum folyo ile kapatıp 3-4 saat buzdolabında bekletebilirsiniz.

Bamyayı pişirmeden önce...
Hem görünüş hem de lezzet açısından başarılı bir bamya yemeği için ayıklanan bamyaları pişmeden önce 30 dakika, 3 silme çorba kaşığı tuz ve 1,5 kahve fincanı sirkeyle hazırlanan karışıma yatırırsanız, pişerken salyalarını bırakmasını önlemiş olursunuz.

Çatlak yumurtaları haşlarken...
Çatlamış bir yumurtayı haşlamak için, çatlak yerine bir dilim limon sürünüz, yumurtayı bir kaşığın içine koyarak sıcak suya (kaynar değil) batırınız. Su kaynamaya başladıktan 10 dakika sonra yumurtalarınız hazır olur.

Havuç yapraklarını atmayın!
Satın aldığınız havucun yapraklarını atmayın, salatalarınızda kullanın. Çünkü bu yapraklarda kemik erimesini önleyen kalsiyum bol miktarda bulunuyor.

Közlenmiş mısırı bir de böyle deneyin...
Ateşte közlediğiniz mısırları, hemen bol tuzlu ılık suya batırıp yemeği denediniz mi? Tuzlu su, hem mısırın üstündeki külleri alır, hem de değişik lezzet verir.

Turşu hazırlarken...
Turşu yaparken fermantasyonun daha çabuk olması için malzemenin içine 1 çay bardağı nohut veya bir beze sarılmış ekmek içi, 1 çay bardağı kadar da toz şeker koymanızda fayda var.

Patlıcan kabuğu deyip, geçmeyin...
Patlıcan kabuklarını iyice yıkayın, sirkede kaynatın ve sıvı yağ dolu bir kavanozda saklayın. Yavaş yavaş mantar tadı aldıklarını göreceksiniz. Bunları et yemeklerini ve pilavlarınızı çeşnilendirmek için kullanabilirsiniz.

Mantarlar lezzetini kaybetmesin!
Mantarın kokusunu ve çeşnisini kaybetmemesi için çok az suda ve harlı ateşte pişirmeyin. Bol suda uzun süre kaynayan mantar sert ve lezzetsiz olur.

Tavuk etini saklarken...
Pişirdiğiniz tavuğu hemen tüketmeyecekseniz ve kurumasını da istemiyorsanız, fırından çıktığında üzerine margarin ve limon suyu sürüp alüminyum folyoya sararak saklayın.

Yoğurt ekşirse...
Süzme yoğurdunuz ekşirse, içine su koyup tekrar süzün. Ekşiliğinin gittiğini göreceksiniz.

Yumurta parçalanıyorsa...
Katı yumurtayı parçalamadan kesmek için kullanacağınız bıçağı sıcak suyun içinde ıslattıktan sonra kesin. Yumurtanın dağılmadığını göreceksiniz.

Böreklerinizin iyi kızarmasını mı istiyorsunuz?
Böreğin üzerinin kızarması için üzerine yumurta sürülür. Evde yumurta kalmamışsa, biraz yoğurdu bir yemek kaşığı yağla karıştırıp sürün. Güzel bir renk aldığını göreceksiniz.

Sebzeler piştiğinde de yeşil kalsın...
Yeşil sebzelere renk veren klorofil maddesidir. Pişirdiğinizde sebzelerin bu yeşil rengi daha az kaybetmeleri için, önce bol tuzlu suda bekleterek, klorofilin sabitleşmesini sağlayın.

Fritözdeki kızartma yağının ömrünü uzatmak elinizde...
Yağı sağlıklı bir şekilde tekrar kullanabilmek için, her kızartmadan sonra süzün ve ağzı kapalı, ışık geçirmeyen bir kabın içinde saklayın. Yağın bozulmaması için, yiyecekleri ıslak veya nemli olarak fritöze atmayın.

Kurabiyeleriniz parçalanmasın...
Kurabiyeleri sıcakken tepsiden çıkarırsanız tepsiye yapışmaz. Ancak sıcakken çıkartamadıysanız soğuduktan sonra 1-2 dakika tekrar ısıtıp çıkartırsanız, kurabiyelerin parçalanmasını önleyebilirsiniz.

Her dem taze peyniri kim istemez...
Peynirinizin kurumasını istemiyorsanız, önceden tuzlu suya batırılmış nemli bir beze sararak muhafaza etmelisiniz.

Sebzeleri alüminyum folyoda saklayın...
Ispanak, semizotu, salata, marul gibi yaprak halindeki sebzeler, bol miktarda C vitamini içerirler. Ne var ki bunlar fazla dayanıklı olmadıkları için çabucak solar, bayatlar ve besin değerlerini kaybederler. Onun için bu tür sebzeleri alüminyum folyoya iyice sardıktan sonra buzdolabında saklamak gerekir.

Süper bir sufle için...
Başarılı bir sufle için, yumurta akını bıçakla kesilecek kıvama gelene kadar çırpın. Sufle kabardığında taşmaması için, sufle kabının 3/4'ünü doldurun. Sufle pişirirken de sufle tabağına sufleyi koyar koymaz fırına verin ve pişerken kapağı açmayın.

Taşan yemeklere dur deyin!
Yemeğin taşmaması için, tencerenin ağzına zeytinyağı sürün. Böylece hem yemeğiniz taşmayacak, hem de tencere ve ocağınız kirlenmeyecek.

Durun, hemen atmayın!
Kızartma yağını bir kaç kez kullanabilirsiniz. Kullanılır durumda olup olmadığını anlamak için kızgın yağın içerisine bir dilim ekmek atın. Ekmekte kara lekeler oluşmazsa kullanabilirsiniz.
Bu tarife oy ver
          
Ana Sayfa |  Kurumsal | Ürünler | Halk'ın Mutfağı | Reklamlar | Eğlence | İnsan Kaynakları | Üyelik | İletişim | Arama
Kullanım Koşulları | Gizlilik Bildirimi | Site Haritası